IZLETI- OLIMPSKA REGIJA

SVETA GORA

Celodnevni izlet na Svetu Goru sa vodičem na srpskom jeziku. Izlet je moguć kako za muškarce, tako i za žene i vize nisu potrebne. Polazak u jutarnjim časovima za Uranopolis – nebeski grad, pogranično mesto sa monaškom državom, Svetom Gorom. Posle kraće pauze, ukrcaj na brod (nekoliko otvorenih paluba, restoran i caffe bar…). Troiposatno krstarenje brodom pored osam svetogorskih manastira, zapadnom obalom Svete Gore. Po završetku krstarenja nastavak putovanja do hilandarskog metoha, Kakovo (imanje manastira Hilandar sa ribnjakom, maslinjakom, dva konaka, pilanom, crkvom, knjižarom…), gde će nas, ukoliko je prisutan, dočekati upravnik metoha. Obilazak imanja, kao i slobodno vreme za kupovinu literature i monaških rukotvorina iz Hilandara i ostalih manastira. Odlazak u Stagiru, rodno mesto Aristotela i poseta platou – vidikovcu sa statuom velikog filozofa i muzeju pod otvorenim nebom. Povratak u popodnevnim satima.

 

SOLUN – turističko razgledanje i šoping

Celodnevni izlet u Solun sa vodičem na srpskom jeziku. Polazak u jutarnjim časovima. Po dolasku u Solun, panoramsko razgledanje Soluna: srpsko vojničko groblje Zejtinlik, obilazak crkve Svetog Dimitrija, vožnja pored solunske luke, Bele kule, Rotonde, sajma, spomenika Aleksandru Velikom, Filipu II, Galerijusovog slavoluka, Aristotelovog i Vardari trga, trgovačkom avenijm Ignatia i Cimicki, tvrdjave Eptapirgo… (panoramsko razgledanje nije obavezno). Slobodno vreme u centru. Povratak u popodnevnim časovima.

 

MANASTIRI METEORA, obilazak manastira i klanac Tembi, crkva Svete Petke

Celodnevni izlet na Meteore sa vodičem na srpskom jeziku. Polazak u jutarnjim časovima. Putovanje podnožjem Olimpa, kroz klanac Tempi, pored Larise do gradića Kalambaka, u podnožju Meteora. Kraća pauza i poseta radionici ikona i prodavnici suvenira pored Kalambake. Obilazak manastira Sveti Stefan i Preobraženje (Veliki Meteori) koji se nalaze na čuvenim meteorskim stenama (meteor na Grčkom jeziku znači “ni na nebu, ni na zemlji”. U povratku, poseta jednom od najvećih grčkih svetilišta, crkvi Svete Petke u klancu Tempi. Crkva je značajna po tome, što se nalazi u pećini na liticama klanca gde je Sveta Petka provela nekoliko dana na svom putu prema Larisi, kao i po čudotvornom i lekovitom izvoru koji se nalazi u jednoj od pećina pored crkve. Povratak u kasnim popodnevnim satima. Po obilasku Meteora, kraći odmor i fakultativni ručak.

 

VODENI PARK – WATERLAND, vodeni zabavni park

Celodnevni izlet u vodeni, zabavni, park. Izlet se izvodi od početka juna do sredine septembra. Polazak autobusa u jutarnjim časovima. Nezaboravan doživljaj za mlade i celu porodicu. Boravak u parku do popodneva. Park raspolaže toboganima, bazenima, veštačkim jezerom i rekom, teniskim i košarkaškim terenom. U sklopu kompleksa se nalazi garderoba, restoran i caffe bar.

 

GRČKO VEČE

Uživajte slušajuci grčku muziku, igrajući “sirtaki“ i probajući neke od čuvenih grčkih specijaliteta,uz uzo i vino. Dozivite nezaboravnu noć.

 

DION

 

Na padinama mitske planine olimp nalazi se cuveno arheolosko nalaziste Dion. Nastalo je u 5 veku pre n.e. I ime je dobilo po vrhunskom bogu zevsu.to je bilo poznato svetiliste i religijski centar antickih makedonaca.
Do danasnjih dana su sacuvani drevni teata,stadion i svetiliste.

 

OLIMP

Planina Olimp je najvisa planina u grckoj i druga po visini planina na Balkanu. Najvisi vrh je Mitikas sa svojih 2917 m. Ujedno je i nacionalni park grcke sa retkim vrstama flore i faune i pod zastitom je unesco-a.
Pored lepote i ekoloskog znacaja, olimp je poznat i kao dom 12 grckih bogova, na celu sa vrhunskim bogom zevsom.

 

ATINA

Atina je glavni i najveci grad grcke i jedan od najstarijih gradova na svetu,sa istorijom dugom oko 3400 godina.
To je od antickih vremenau bio centar umetnosti,filozofije,dom platona i aristotela.
Atina je kolevka zapadne civilizacije i mesto gde je nastala demokratija.
Danas je to moderan evropski grad i najveca luka balkana.

 

SKIATOS

Skiatos je prelepo,malo,grcko ostrvo na severozapadu egejskog mora.Pripada grupi ostrva koja su poznata kao severni sporadi.izlet na ovo ostrvo ce vam otkriti pravu lepotu netaknute prirode i neke od najlepsih plaza Grcke.