SARAJEVO- jednodnevni izlet

18€

termini:

20. januar  2018.

1 dan – autobusom

 

 “To je grad. U svakom smislu te reči. Počevši od onog fantastičnog smisla koji ta reč ima u bajkama što smo ih slušali kao deca (“pa onda ih dovedoše u jedan veliki grad..”) pa do istorijskih činjenica o razvitku i opadanju ovog mesta u prošlosti i do statističkih podataka o njegovom napretku danas, u novoj Jugoslaviji. Gledan ovako sa visine, taj grad nam govori svojim građevinama, baštama i ulicama koje su ispisane i nacrtane na padinama strmih bregova kao na stranicama napola otvorene knjige.Sarajevo spada u one gradove čiji je postanak vezan za dolazak Osmanlija u našu zemlju, čiji je razvitak i osnovni oblik uslovljen vekovnom osmanlijskom upravom.One su i bile začetnice prvih naselja na samom ždrelu planinskog klanca kroz koji se reka Miljacka provlači kao konac kroz iglene uši.U toku XVII veka Sarajevo je veliki bogat grad sa preko sto džamija, a javnim građevinama od vrednosti i lepote, kupatilima, bezistanima, karavansarajima i sahatkulama. Neke od tih građevina, koje su se sačuvale do dana današnjeg, svedoče o razvitku i veličini tadašnjeg Sarajeva. Svi strani putnici, Venecijanci, Francuzi ili Nemci, govore o Sarajevu kao o mnogoljudnoj, bogatoj i lepoj varoši koja je važan posrednik u trgovini između Istoka i Zapada.I u koje god doba dana i sa koga god uzvišenja bacite pogled na Sarajevo, vi uvek i nehotice pomislite isto. To je grad. Grad koji i dotrajava i umire, i u isto vreme se rađa i preobražava.” Ivo Andrić

 

PROGRAM PUTOVANJA

Polazak autobusa iz Velikog Gradišta dan ranije, u 23:00h sa autobuske stanice, iz Požarevca u 00:00h sa autobuske stanice, iz Beograda u 01:30h sa parkinga prreko puta Buvlje pijace (ugao ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe). Vožnja preko Loznice i Zvornika sa pauzom po potrebi. Dolazak u Sarajevo u jutarnjim satima. Razgledanje grada u pratnji vodiča: Vrelo Bosne, jedna od najlepših prirodnih celina na Balkanu, a zatim odlazak do centra Sarajeva, pored Grbavice, Novog Sarajeva, Večne vatre i nastavak razgledanja peške: Saraj, Vjećnica, Inat kuća, Latinska ćuprija, mesto na kom je na Vidovdan 1914. Godine Gavrilo Princip izvršio atentat na princa Franca Ferdinanda što je ujedno značilo i početak Prvog svetskog rata. Odlazak do glavne pešačke zone gde se nalaze katedrala i srpska Saborna crkva. Razgledanje Bezistana – prekrivena pijaca u kojoj se nekada prodavalo skupocena svila iz Burse.  Obilazak Gazi Husref begove džamije iz XVI veka – najstarija, najveća i najlepša džamija u ovom delu Evrope, razgledanje mezarja i šadrvana kraj džamija kao i čuvene Kuršumlije medrese posvećene begovoj majci Seldžuci. Obilazak Baščaršije, šetnja ulicom Sarači uz razgledanje Morića Hana – najstarije sačuvane gostionice na Baščaršiji. Razgledanje Sahat kule, Kazandžiluka i Begovog Bezistana, čuvenog Sebilja – česme…  Nakon razgledanja grada slobodno vreme za individualnu šetnju i posetu nekom od tržnih centara u Sarajevu.

U dogovoreno vreme u večernjim satima, oko 20h polazak za Srbiju. Vožnja sa usputnim pauzama po potrebi. Dolazak u Beograd/Požarevac/Veliko Gradište, na mesto polaska oko ponoći. 

 

 

CENA ARANŽMANA PO OSOBI: 18 €

 

U cenu  aranžmana je uključeno:

  • Vanlinijski prevoz autobusom (tur.klase, audio-video opremljenosti,prosečne udobnosti,bez obuhvaćenih usluga pića, hrane i dr.tokom putovanja) na relacijama navedenim u programu
  • usluge vodiča pratioca tokom putovanja
  • obilazak Sarajeva u pratnji vodiča

U cenu aranžmana nije uključeno:

  • individualni troškovi i troškovi koji nisu obuhvaćeni programom putovanja
  • ulaznica za Vrelo Bosne 150,00 dinara (plaća se vodiču)
  • Međunarodno putno zdravstveno osiguranje kompanije Dunav osiguranje – osigurana suma je 35000e  (osobe od 18-69 god = 1eura; deca do 18god = 0,5eura; za starije od 70 god.=2eura) (agencija posreduje u procesu obezbeđivanja polise po uslovima Kompanije Dunav osiguranje)

Uslovi plaćanja:

Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Societe General banke na dan uplate, do polaska na put. Ostatak duga se preračunava po prodajnom kursu Societe Genaral banke na dan putovanja. Postoji mogućnost plaćanja platnim karticama (visa, dina, master, maestro)  ili odloženo – čekovima (bez kamate) na tri rate.

 

Aranžman je rađen na bazi minimum 45 prijavljenih putnika

Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja T.A. Arriva Litas usklađeni sa YUTA Opštim uslovima putovanja