Gde putovati za pun ukus jeseni? Najpoznatije vinske regije Srbije

Jesen u Srbiji donosi zlatne vinograde, miris tek ubranog grožđa i živopisne vinske festivale. Ovo doba godine spaja bogatstvo prirodnih boja sa tradicionalnim manifestacijama posvećenim vinu.

U nastavku predstavljamo najpoznatije vinske regione Srbije i njihove vinarije – od Fruške gore i Šumadije, do istočne Srbije.

Na kraju predstavljamo i vinske festivale koji obeležavaju sezonu berbe grožđa.

Vojvodina – Fruška gora i subotički vinogradi

Točenje belog vina u čašu, vinograd u pozadini
Fruška gora i Subotica nude bogatu vinsku tradiciju, jesenje degustacije i vrhunska bela vina / youtube.com

Fruška gora važi za vinsko srce severne Srbije – na njenim padinama vekovima uspevaju vinogradi i nalaze se neke od najstarijih i najcenjenijih vinarija u zemlji. Vinogradarstvo u Sremu (fruškogorskom području) jedno je od najstarijih i najznačajnijih u ovom delu Evrope.

U jesen lokalne vinarije otvaraju svoja vrata – organizuju se degustacije mladih vina i predstavljaju novi proizvodi neposredno nakon berbe.

Na drugom kraju Vojvodine, područje Subotice i Palića čuva takođe dugu vinsku tradiciju.

Subotičko-horgoška peščara (Subotičko vinogorje) ubraja se u značajne vinske rejone Srbije.

Ovaj ravničarski kraj poznat po peskovitom tlu daje prepoznatljiva bela vina.

Koje vinarije obići?

Neki od najpoznatijih podruma na Fruškoj gori su Kovačević, Mačkov podrum (koja spada među najstarije u regionu), Šapat, Deurić i Vinum. 

U Subotičkom vinogorju, nezaobilazna je Vinarija Zvonko Bogdan – moderna vinarija okružena vinogradima nadomak jezera Palić, koja spaja vrhunska vina sa umetnošću i lokalnom tradicijom. Osim nje, manje, ali svakako vredne posete su Vinarija DiBonis, Vinarija Petra i Vinarija reljić.

Šumadija – Topola i Oplenac

Slika dronom vinograda i dve čaše belog vina u ruci
Šumadija nudi vrhunska vina, kraljevsko nasleđe, obnovljene podrume i više od 40 savremenih vinarija.

Šumadija je istorijsko srce srpskog vinarstva. Kraj oko Topole i Oplenca nudi spoj vrhunskih vina i kraljevskog nasleđa – upravo je na Oplenačkim brdima kralj Petar I Karađorđević početkom 20. veka podigao desetine hektara vinograda i sagradio podrum u kome su se proizvodila vrhunska vina.

Njegov sin, kralj Aleksandar I, nastavio je ovu vinsku misiju i 1931. godine osnovao je Kraljevsku vinariju na Oplencu, koja je u to vreme važila za jednu od najboljih na Balkanu.

Ova vinarija ponovo je otvorena 2007. godine i danas čuva jedinstvenu arhivu vina starih preko 80 godina.

Belo vino Trijumf, najpoznatije iz kraljevskih podruma na Oplencu, gotovo je palo u zaborav, ali je obnovom vinarije Aleksandrović ponovo oživelo prema originalnoj recepturi koju je iz Kanade poslao dvorski podrumar Živan Tadić.

Danas Šumadija doživljava pravu renesansu i u ovom regionu postoji više od 40 savremenih vinarija, te tako sve više opravdava svoj nadimak Srpska Toskana.

Pored obilaska vinograda, ovde možete da posetite Oplenac – zadužbinu kralja Petra I sa čuvenom crkvom Svetog Đorđa i muzejem vinogradarstva, što upotpunjuje doživljaj za posetioce. Ulaznica za čitav kompleks je 600 dinara.

Osim kraljevske vinarije, posetite i…

Pre svega, vinariju Aleksandrović iz Vinče kod Topole, jednu od najuspešnijih u Srbiji sa preko 200 međunarodnih nagrada za svoja vina.

Osim nje, izdvajaju se i Vinarija Arsenijević, zatim čuvena Tarpoš koja se nalazi u obližnjem Aranđelovcu.

U Topoli možete pronaći i jako veliki broj lokalnih, manje poznatih, vinarija pa ukoliko vam vreme dozvoli, toplo vam preporučujmo da istražite i neku od njih.

Istočna Srbija – Negotinska krajina

Čaša vina u vinogradu
Negotinska krajina nudi autentična vina, endemske sorte grožđa i vinske kuće Rajačke pimnice za degustaciju.

Negotinska krajina, na krajnjem istoku Srbije, autentična je i donedavno pomalo zaboravljena vinska regija koja poslednjih godina ponovo stiče reputaciju među vinskim znalcima.

Negotinska vina, između ostalog došla su u žižu javnosti i zbog Rajačkih pimnica kompleksa od oko 270 kamenih vinskih kuća.

Ove kuće su građene u rustičnom stilu, delimično ukopane u zemlju radi čuvanja vina.

Danas se u njima nalaze barici puni vina, a kuće su otvorene za goste koji mogu degustirati vina od autohtonih sorti, pa čak i prenoćiti u pojedinim obnovljenim pimnicama.

Ovaj kraj poznat je po nekoliko specifičnih sorti grožđa koje su gotovo endemske.

Belu sortu bagrina, staru balkansku lozu nekada široko zastupljenu u Negotinskoj krajini, danas možete sresti u samo jednom zasadu, i samo jedna vinarija Vnarija Matalj proizvodi vino od ove sorte grožđa.

Sa druge strane, crna tamjanika (muskat) iz negotinskih vinograda daje aromatična desertna vina koja su ovom kraju nekad donosila slavu.

Vinarije negotinskog kraja

Danas, pomenuta vinarija Matalj radi na tome da obnove ugled krajinskih vina – njihovi najpoznatiji vinogradi na položaju Bukovaca daju čuveno vino Kremen Kamen, moćni bordoovski kupaž koji je osvojio visoke ocene u svetu i skrenuo pažnju na ceo region.

Pored Matalja, tu su i boutique vinarije Vimmid, Dajić i Vinarija Raj.

Zašto baš jesen?

U septembru i oktobru širom Srbije traje berba grožđa. Tada možete iz prve ruke da osetite uzbuđenje i čaroliju nastanka vina.

Već u oktobru i novembru, neposredno posle fermentacije, vinarije nude mlado vino na probu i ovo je jedinstvena priliku da okusite tekuću godinu pre nego što vino odleži i dođe na tržište.

Posle letnje sezone, jesen donosi mirniju atmosferu u turističkim mestima. To znači da ćetena putevima izbeći letnje gužve.

Jesenja paleta boja daje poseban šarm vinskim predelima Srbije.

Vinogradi okruženi šumama crvenim i zlatnim nijansama pružaju zaista prelepe prizore. Blaga jesen donosi ugodne temperature idealne za šetnju kroz vinograde.

Ukoliko volite da tokom putovanja napravite dobre fotografije za vaše društvene mreže, ovo je verovatno najbolji period godine za to.

Savet – u ovom periodu probajte mladu crnu tamjaniku ili portugizer – laka, aromatična crvena vina koja se piju dok su još sveža

Savet za smeštaj – iako je u periodu jeseni, po pravilu dosta lakše pronaći smeštaj, vinski turizam je sve popularniji.

Pa tako ukoliko planirate posetu nekoj od vinarija u vreme održavanja manifestacija, naš savet je da smeštaj u Srbiji Bookaweb, potražite barem dva meseca ranije, kako biste mogli da iznajmite apartman koji će vam odgovarati u pogledu cene, lokacije, ali i opremljenosti.

Manifestacije posvećene vinu tokom jeseni

Par nazdravlja sa vinom
Jesen donosi vinske manifestacije: Oplenačka berba, Smederevska jesen i Župska berba slave tradiciju vina.

Osim pomenutih prednosti koje donosi jesen, ovo je i doba godine kada se održava najveći broj manifestacija posvećenih vinu. Evo najpoznatijih.

Oplenačka berba grožđa u oktobru

U oktobru se u Topoli održava tradicionalna manifestacija sa više od pola veka tradicije Oplenačka berba grožđa (Topola), poznata i kao vašar u Topoli, ova vesela proslava berbe grožđa održava se još od 1962. godine svake jeseni.

Tokom tri dana trajanja, Topola ugosti na desetine hiljada posetilaca koji uživaju u defileu folklornih ansambala, bogatom kulturno-umetničkom programu i, naravno, vinu.

Smederevska jesen u septembru

Smederevska jesen se tradicionalno održava svakog drugog vikenda u septembru, u čast grožđa i vina iz čuvenog Smederevskog vinogorja. Manifestacija obuhvata bogat kulturno-umetnički program, viteške defilee i srednjovekovne sadržaje u autentičnom ambijentu Smederevske tvrđave i na ulicama grada.

Smederevska jesen ima i sajamski karakter, sa stotinama izlagača koju prosečno poseti oko 100.000 posetilaca dnevno.

Župska berba u septembru

Župska berba je jedna od najstarijih i najznačajnijih manifestacija posvećenih vinogradarskoj tradiciji u Srbiji. Održava se svake godine sredinom septembra u Aleksandrovcu, u srcu Vinorodne Župe.

Program Župske berbe obuhvata svečani defile berača, folklornih ansambala i konjanika, izložbe vina sa učešćem najpoznatijih vinara iz regije, kao i brojne etno i gastro prezentacije lokalnih proizvoda.

Dani mladog vina u novembru

Crno i belo vino
Ova manifestacija slavi prve gutljaje berbe, okuplja vinare, turiste i otkriva vinsku Srbiju.

Po uzoru na francuski Beaujolais Nouveau trećeg četvrtka u novembru proslavlja se mlado vino širom Srbije.

Tog dana, istovremeno kada i ostatak vinske Evrope dočekuje novo vino, i naše vinarije puštaju u promet prva vina tekuće berbe.

Manifestacije povodom Dana mladog vina organizuju se u mnogim vinskim regionima – najviše u Šumadiji i na Fruškoj gori.

Ovo je prilika da posetioci prvi put degustiraju mlada vina poput portugizera, mladog bermeta ili tamjanike.

Ovi događaji okupljaju vinske entuzijaste, turiste i stručnjake, i predstavljaju odličnu priliku da se uporede utisci o novoj berbi i tako obeleži vinska nova godina.

Dakle, jesen je idealno vreme da otkrijete vinsku Srbiju – mirisnu, šarenu i gostoljubivu.

Bilo da vas privlače zlatni vinogradi Fruške gore, kraljevski podrumi Šumadije ili autentične pimnice Negotinske krajine, svaki region nudi jedinstven doživljaj za čula i dušu.

Spakujte kofere i krenite putem grožđa – jesen u Srbiji sigurno će premašiti vaša očekivanja.